Selecteer een pagina

Culemborg is één van de wijnlabels die geproduceerd wordt door wijnproducent Douglas Green Bellingham (DGB) in Zuid-Afrika. Het label is een eerbetoon aan Jan van Riebeeck, die in de tijd van de VOC begonnen is met het aanplanten van druivengewassen op Kaap de Goede Hoop. Hiermee werd hij grondlegger van de wijnindustrie in dit gebied en dat was voor DGB de reden om een wijnlabel te vernoemen naar zijn geboorteplaats Culemborg. Het gebied Paarl waar het label Culemborg vandaan komt, ligt vlakbij Kaapstad.
In Zuid-Afrika wordt vooral het gebied rondom de Kaap gebruikt voor wijnbouw, omdat het in de rest van het land gewoonweg te warm is om druivenrassen te verbouwen. De westkant van het gebied rondom de Kaap heeft in verhouding tot de rest van Zuid-Afrika een mild klimaat, veroorzaakt door de koele lucht die meegebracht wordt door zowel de Atlantische Oceaan als de Indische Oceaan. Hierdoor bevinden de wijngaarden voor de beste kwaliteitswijnen zich zo dicht mogelijk bij de oceaankust. Er worden rode, witte en rosé wijnen geproduceerd.